Därför dröjer piller mot sockersuget

Svenska Dagbladet inleder en intressant serie om socker- och fettberoende med att prata med forskaren Sara Ward som hyllar det indragna bantningspillret Acomplia. Enligt henne är det bara läkemedel som påverkar belöningssystemet som kommer att fungera. Hon hoppas på nya sådana, men de kommer att dröja.

Acomplia (med aktiva ingrediensen Rimonabant) blockerade de cannabinoida receptererna djupt inne i hjärnan och vikten sjönk, men givetvis rapporterades depressioner (egentligen rätt självklart att livet blir grått när ens normala motivationscirklar rubbas). Pillret kunde man få utskrivet av Elixirs europeiska läkare för några år sedan, men nu är det indraget pga biverkningarna.

Enligt Sara Ward är det ingen framkomlig väg att försöka kväsa aptiten (som de flesta aktuella bantningsläkemedel försöker med). Hennes försöksråttor går på elektriska golv för att få i sig lite socker hellre än vanlig mat, vilket visar hur enormt starkt suget efter socker och fett är. Kan man däremot påverka suget vid källan så kan det hjälpa många som de facto är lika beroende som narkomaner. Svd-artikeln handlar just om att kanelbullar och kokain har samma beroendeeffekt.

Historien med Rimonabant visar varför det kommer att ta lång tid innan de som i dag lider av ett okontrollerbart sug får hjälp av läkemedel. Sanofi-Aventis la ner all forskning på Rimonabant efter de kostsamma äventyret (deras studier visade inte på den utbredda depressionsbenägenhet som blev fallet i verkligheten). Pfizer har lagt ner forskningen på Otenabant eftersom man inte tror att ett läkemedel kommer att kunna godkännas med nuvarande regleringar och Merck slutade testa sitt Taranabant av samma orsaker. Det som finns kvar är den mindre firman 7TM Pharma som håller på med TM38837, en molekyl som liknar de tidigare, men som är designad att inte orsaka påverkan på centrala nervsystemet på samma sätt som Rimonabant.

Personligen anser jag att man bör ge patienterna mer makt att själva bestämma hur de vill ha det. Om de känner att de behöver hjälp med att bryta ett sockersug borde de få prova Rimonabant istället för att tvingas vänta i många år till på läkemedel som godkänns av nervösa myndigheter. Givetvis mot att de skriver på att de är medvetna om risken för depression samt bokar regelbundna återbesök eller online-samtal med en läkare för att få hjälp med att upptäcka och tackla en eventuell nedgång i sinnesstämningen.

Läs mer om bantningsläkemedel som är på gång.

Lämna en kommentar