Därför är D-vitamin värt det

Debatten om D-vitaminet har blossat upp igen i kölvattnet av en studie som visar att tillskott av D-vitamin kan hålla förkylningar och influensor stången. Andra forskare och framförallt myndigheter/medier höjer som vanligt ett varningsfinger: ”spring inte iväg och köp D-vitamin nu för vi vet inte om det är 100 procent sant”.

Man kan faktiskt se på den här frågan på ett annat sätt: Låt människor köpa sina piller för all sin dar, det kostar inte mer än några påsar chips i månaden. Dessutom är det allt mer troligt att tillskott av D-vitamin verkligen har en roll att spela för hälsan, så alla säkra uttalanden om motsatsen genom historien borde nog vissa be om ursäkt för.

Fler och fler läkare ställer upp på tanken att det behövs betydligt högre doser D-vitamin än tillskottet i mjölken kan ge och myndigheterna ger sakta upp sitt motstånd. Och precis som i politiken har en annan världsbild legat och lurat i folklagren en längre tid. De flesta människor förstår att bara för att en löpsedel basunerar ut att man slipper förkylning med tillskott så behöver det inte vara sant, men folk googlar och bildar sig en uppfattning. Att många då köper extra D-vitamin är adekvat.

Själv tar jag över tio kosttillskott om dagen, inklusive D-vitamin förstås. Det är en stimulerande och relativt billig hobby att läsa på, utvärdera sig själv och sina behov och välja. Sen jag började är jag ytterst sällan sjuk och upplever att både kropp och psyke är starkare. Jag vet att det är TOTALT anekdotiskt och HELT saknar bevistyngd. Men min UPPLEVELSE är någonting värt för MIG. Och även om den stora bilden skulle visa att hälsofördelarna beror på att vitaminköpare avstår chipsinköp, så är det väl VÄRT det.

Värdelöst är däremot hyttande varningsfinger till medborgarna även om saker som inte är helt klarlagda.

Och för alla som tror att kosttillskott är jättedyrt, här hittar ni Sveriges billigaste D-vitamin.

 

 

Tagged with:

Lämna en kommentar