Cykelbanor är inget effektivt recept mot övervikt

Jag har följt DN:s artikelserie om den ökade övervikten. I dagens avslutande del kommer både artikelförfattarna och en rad experter till tals och nästan samtliga (alla ej på webben) uttalar att staten bör bygga mer cykelbanor för att motverka överviktsepidemin.

Problemet är att överviktiga inte kommer att börja cykla även om de får cykelbanor som breda boulevarder. Det är inte speciellt svårt att gå eller cykla i Sverige i dag – om man vill. De som lider av övervikt vill inte cykla och de vill inte sluta med sockret.

Politiker och experter kan inte komma åt de starka krafter som leder en människa till inaktivitet, fett och socker. Bara den enskilde kan bryta sina egna blockeringar. Psykoterapi kan vara en hjälp, men alla kan inte få det. Staten bör därför mer medvetet skapa förutsättningar att runda blockeringarna istället för att försöka bryta dem.

Fetmaoperation är ett sätt att runda de mentala blockeringarna genom att konstruera ett kroppsligt stopp i form av förminskad magsäck. en stympning som visserligen fungerar eftersom patienterna helt enkelt inte kan stoppa i sig en hel pizza, men efter några år börjar kroppen vänja sig och vikten ökar igen.

Av någon anledning så ses magsäcksstympning som något mer positivt än läkemedel i Sverige. Det finns visserligen inga enkla läkemedelslösningar, men ska man runda blockeringarna, med förhoppningen att den överviktige själv kan bryta dem med tiden, så tror jag att piller är ett bättre sätt än operation.

Med den medicinska utvecklingen kommer nya läkemedel som kan ge hjälp och kraft att ställa sig upp ur soffan, ta trappan och låta bilen stå. Dagens Xenical är otillräckligt. Qnexa kan bli en god medhjälpare i kampen för förändring och framtida läkemedel som Adipotide kan definitivt sätt stopp för gastric bypass-operation.

Cykelbanor och allt annat som främjar rörelse och bra kost ska självklart genomföras ändå, men det är inte tillräckligt skarpslipade åtgärder för att stoppa överviktsepidemin – tyvärr.

One Response to “Cykelbanor är inget effektivt recept mot övervikt”

Lämna en kommentar