Broccoli på piller ett alternativ för att motverka artros

Efter att en ny studie visat att Broccoli motverkar uppkomsten av artros (inflammation och nedbrytning av leder) kommer dietens möjligheter i rampljuset. Men faktum är att man inte måste äta halvrå broccoli tre gånger i veckan för att få del av skyddet. Det finns alternativ i pillerform.

Det är ämnet Sulforaphane som finns i Broccoli som forskarna nu har visat motverkar de nedbrytande proteiner som orsakar inflammation och förstörelse i leden. I en kommentar säger forskaren Ian Clarke följande.

”As well as treating those who already have the condition, you need to be able to tell healthy people how to protect their joints into the future. There is currently no way in to the disease pharmaceutically and you cannot give healthy people drugs unnecessarily, so this is where diet could be a safe alternative.”

Förutom att det knappast kan sägas vara onödigt att ge friska personer läkemedel om de ger resultat, så missar de flesta i rapporteringen följande:

Sulforaphane finns som kosttillskott. Ämnet har man anrikat från Broccoli och det kan tas i tablettform varje dag för att motverka artros, inflammation och enligt vissa studier även cancer. Det innebär att man inte behöver lägga om dieten om man till exempel inte älskar Broccoli.

Hade Sulforaphane inte funnits naturligt, hade den lilla molekylen klassats som läkemedel och alltså inte kunnat ges enligt den i dag rådande konsensusen. Som tur är finns det nu fritt tillgängligt.

Tagged with:

Lämna en kommentar