Bra om Apotekets bluffprodukter

Jag har tidigare tagit upp problemet Echinacea som Apoteket i alla år har prackat på fattiga småbarnsmammor som desperat försöker få familjen frisk för att livspusslet ska gå ihop.

Detta svindyra preparat sägs stoppa förkylning, men 95 procent av forskarsamhället skakar på huvudet åt det påståendet. Ändå fylls Apoteken varje höst med kommersiella påståenden om något som lika gärna kunnat vara torkat hundbajs.

Detta var mer upprörande innan avregleringen av Apoteket, men det har förstås inte blivit bättre sen konkurrensen kom. I en underhållande debattartikel i Dagens Nyheter lyfter företrädare för föreningen Vetenskap och folkbildning frågan. De väljer inte Echinachea utan de vanliga åksjukearmbanden. Här är forskarsamhället om möjligt ännu mer enade: Det enda som fungerar är möjligen en placebo-effekt.

Skribenterna argumenterar bra kring varför det är fel att Apotek säljer sånt som bara platsar i marknadsstånd eller eventuellt hälsokostbutiker. Jag skulle vilja lägga till att barn som tvingas bära åksjukeband av sina lurade mammor och pappor kommer att bära med sig att de inte klarar sig själva och det bidrar till urgröpt självkänsla.

Lämna en kommentar