Bombay Buyers Club

Enligt AFP har det blivit en global trend att resa till Indien, smuggla ut mediciner och dela med sig till behövande i hemlandet. Bakgrunden är Indiens vägran att underkasta sig de patentregler som de flesta andra länder har accepterat. Läkemedelsbolagen kan därför inte stoppa de billiga alternativ som indiska bolag tillverkar för inhemsk konsumtion.

Detta sätter ett välgörande ljus på en samhällsfilosofisk diskussion om läkemedel. Hur fria ska de vara? Regleringar är utgångspunkten, och det är ingen tvekan om att de behövs eftersom alla marknadskrafter inte är av godo och alla invånare i en stat inte har förmåga att göra korrekta bedömningar. Men hur långt ska det gå? Borde det inte vara helt fritt fram för dödssjuka att prova experimentella behandlingar? Borde inte en åldrande människa få ställa till det med kroppens biokemi efter eget huvud. Om hen vill det?

Utvecklingen börjar rusa nu och nya möjligheter uppstår, så detta borde diskuteras mer. Filmen Dallas Buyers Club gestaltar att behovet av andningshål i den här frågan fanns redan på 80-talet. Historieskrivningen kanske inte är fullkomligt korrekt, men andemeningen är angelägen och dessutom är det en mycket bra film. Har du inte sett den så finns den på svt play denna helg. Se den.

 

Lämna en kommentar