Bli en fuskare du också

Stötte på ett intressant begrepp i en diskussion om genetik: Cheaters. Det är individer av en art där det uppstått en mutation som låter dem leva längre, vilket leder till att de sprider sina gener mer och i slutänden ökar då arten kraftigt i antal. Det låter som att det är en positiv mutation i linje med evolutionsteorin att den starke överlever, men naturens mönster är också att ett snabbt växande antal individer leder till implodering och massdöd på grund av att de uttömmer tillgången till föda.

Livet vill alltså inte ha dessa Cheaters för de ställer bara till det. Därför är det troligt att det under evolutionen har utvecklats mängder av epigenetiska kontrollinstanser i kroppen, som ska säkra att det inte finns utrymme för någon att bli Cheater. Det är de här kontrollinstanserna som är åldrandet. Det är kroppen själv som ökar på inflammation, försämrar immunsystem och slutar städa undan slaggen i cellerna. För att alla i en art ska dö ungefär samtidigt.

Om man ser hälsa ur det här perspektivet kan man betrakta modern medicin som ett sätt att fuska och runda åtminstone några av naturens kontrollinstanser. Elixir.nu handlar om just detta: Vi tipsar om potensmedel för att det är ett sätt att bli en Cheater och få fortsatt glädje av sexuell aktivitet trots sviktande erektion. Bantningsmedel, kosttillskott och nootroper är också ett småkriminellt beteende mot systemet som vill att vi efter 35 år ska bli svagare, sämre och om inte uppätna av rovdjur, så tagna av cancern eller åderförkalkningen.

Hittills kan vi inte rucka på det faktum att vi går mot döden vart vi går, men det är inte omöjligt att biokemisterna plötsligt hittar en viktig länk och lär sig klippa av tråden. Då kan vi lura evolutionen på riktigt (för att inte implodera måste då mänskligheten söka sig ut i rymden och hitta andra tekniska motmedel, men det är ett annat inlägg).

I väntan på detta uppstår allt mer sofistikerade sätt att fuska. Nyligen öppnade Human Longevity med den legendariske biomedicinaren Craig Venter i spetsen filialen HealthNucleus. För en rejäl summa pengar får du kroppen kartlagd in i detalj och ett personligt program för att hålla dig frisk och mota hälsoproblem i god tid.

Det är lätt att tänka sig detta som något omoraliskt. Barn dör i malaria och här lägger vi pengar på att bli Cheaters. Låt mig då påminna om det faktum att malariaforskningen är försvinnande liten jämfört med alla resurser som satsas på den rika världens folksjukdomar cancer, hjärt-kärlproblem och demens. Just dessa smärtsamma och tragiska sjukdomar som vi kan skjuta upp genom att tänka förebyggande och fuska med kroppens system för självförstörelse.

Rädda Världen – Bli en Cheater!

Tagged with:

Lämna en kommentar