Bli arga patienten!

SVT:s serie Arga doktorn har nu sänt sin första säsong. Det är helt uppenbart att programmet behövs, men det hjälper bara en bråkdel. Som patient i vården måste du själv bli arg när du inte får ett adekvat bemötande.

Något av det mest uppfriskande med Arga Doktorn är att det leds av en doktor, Björn Bragée. Ingen gråtmild, självhävdande journalist, utan en människa som vet vad det innebär att vara patient och vad det innebär att vara doktor.

Svt borde ha sänt ett sånt här program för länge sedan. Säsongsavslutningen porträtterade Lennart som under slutet av 70-talet hånades av läkare för att han ville ha en hjärnröntgen och fem år senare fick diagnosen hjärntumör. Resten av den 25-åriga historien är ännu mer upprörande. Du kan se programmet här.

Många läkare vittnar om det stora antal patienter med rättshaveristiska tendenser som tar upp en massa tid som kunde lagts på annat. Självklart är det så. Det finns massor av idioter. Men nu är det så att läkare är utbildade och betalda för att kunna skilja rättshaveristerna från de som ställer rättmätiga krav. Det finns en hel del självömkande läkare i det här landet som behöver ta sig själva i kragen och stå upp för det kall de tagit på sig.

Eller som Lennart sammanfattar: ”Det gäller att hamna hos rätt läkare”.

Grundläggande i Elixirs budskap är att du faktiskt kan lita på dig själv som patient. Grundläget måste vara att läsa på själv och kräva maximalt och vara riktigt arg när läkaren visar sig vara en inkompetent viktigpetter. Det enda som kan hända om det visar sig att du har fel är att du till slut förhoppningsvis får hjälp med den delen också.

Lämna en kommentar