Bevisat: mota cancern med värktabletter

Livet kan inte bli en enda lång kamp för att undvika döden, men fixar du omaket att ta en tablett om dagen för att minska risken för cancer med en fjärdedel?

Det har länge varit känt att acetylsalicylsyra, dvs vanlig aspirin eller treo, ger hälsofördelar på andra plan än smärtlindring. En ny sammanställning av över 50 studier visar slående resultat. Genom att äta en låg dos (75 mg acetylsalicylsyra – asa) dagligen minskar du risken att drabbas av cancer med 25 procent!

– Häftigt, kommenterar professor Per Hall på Karolinska Institutet till svd.se.

Samtidigt anser han att det är för tidigt att massförskriva acetylsalicylsyra eftersom man behöver göra fortsatta studier för att se att en längre tids användning inte orsakar andra hälsoproblem.

Nu är saken den att acetylsalicylsyra i lågdos redan förskrivs i form av Trombyl som “blodförtunnande”, vilket förebygger kärlkramp. Riskerna är därmed ganska väl kartlagda och de som genomfört den nya studien avslutar sammanfattningen med orden ”this… add to the case for daily aspirin in prevention of cancer”.

Antingen kan du vänta i tio år till på nya studier samt att statliga myndigheter ska formulera nya behandlingsdirektiv. Eller, om du passerat 40 år, så inkorporerar du acetylsalicylsyra i dina dagliga tillskott. Tyvärr är Trombyl med 75 mg asa receptbelagt. Du får allså köpa en receptfri värktablett (som brukar ligga på 500 mg) och dela denna. Ett tips är Albyl minor för barn som innehåller 250 mg asa per tablett. Dela den i minst två delar.

Tagged with:

Lämna en kommentar