hem till elixir
 

Så lyckas du med bantning

Om du vill gå ner i vikt krävs en insikt: Att det innebär uppoffringar.
Bra bantningshjälp får du sällan av kvällstidningarnas "mirakelmetoder" eller "bantningspreparat".
Xenical och Reductil är de enda läkemedelsklassade preparaten som hjälper till med viktnedgång.


Här är några riktlinjer att tänka på för dig som vill banta:

 • Till att börja med talar man inom sjukvården aldrig om bantning. Där pratar man om "diet". Att pressa sig hårt leder bara till konstant hunger, trötthet, irritation och andra katastrofer för motivationen. I stället handlar det om att steg för steg lägga om sin livsföring.

 • "Det går att äta allt, men inte alltid", säger Sveriges mest kände bantningsexpert, professor Stephan Rössner. Ingenting är förbjudet att äta - det är mängden mat det handlar om.

 • Du som prövat att gå ner i vikt vet säkert vad som händer när man minskar på energiintaget. Hjärnan reagerar på att du drar ner på maten och gör allt för att få dig att äta mer. Detta var ju en förutsättning för att man skulle överleva när näringstillgången inte var så god som den är i dag. Nuförtiden leder det till att du drabbas av depression och motivationslöshet.

 • Det finns en uppsjö av bluffpreparat på marknaden för att snabbt kunna gå ner i vikt, men det finns även bantningsmedicin som bevisligen fungerar. Xenical och Reductil är godkända av läkemedelsverket och skrivs ut av läkare i samband med behandling av övervikt.

  Att gå ner i vikt är svårt - helt enkelt för att det är onormalt för kroppen att förlora reserverna. Den protesterar. Om du känner dig motiverad att äta nyttigt och röra på dig regelbundet kan Reductil och Xenical hjälpa dig över tröskeln.
  Xenical skjuter på och gör att du ser resultat, samtidigt som medicinen gör dig illamående om du äter för mycket fett. Det är som en form av metadonbehandling.
  Reductil sänker aptiten och håller förbränningen på en jämn nivå. Det blir lättare att leva nyttigt samtidigt som kroppen inte går ner på sparlåga.

  Läkemedel mot övervikt tar man normalt till vid kraftig övervikt och när allt annat har misslyckats. Xenical har mycket få biverkningar och verkar endast i tarmsystemet. Reductil är besläktat med anti-depressiva preparat. Det verkar således i hjärnan och ger en viss stimulerande effekt, dock ej vanebildande. Reductil kan i teorin ge plötsliga och farliga blodtrycksstegringar.

  OBSERVERA:
  En online-konsultation kan inte ersätta ett personligt läkarbesök. Kontakta svensk sjukvård om du är det minsta tveksam om din hälsa. Vet du t ex vilket blodtryck du har?

  Informationen om medicinerna är inte anpassad till olika människors individuella behov utan är endast en ytlig genomgång. Elixir betonar genom hela sajten att receptbelagd medicin kan vara farlig. Elixir.nu kan därmed inte hållas ansvarig för de eventuella skador som kan uppkomma i samband med användning av den information som presenteras.

  Elixir.nu är inte ansvarig för eventuella tvister med läkemedelsleverantörerna eller med de europeiska läkare vi vidarebefordrar kontakten till.

  Svenska FASS eller Svenska läkemedelsindustriföreningen är inte på något sätt associerad med elixir.nu. Vi länkar till deras utmärkta internettjänst (Patientfass) eftersom det är en viktig källa till korrekt information.


  Innerst inne vet du om något inte stämmer...
  Kanske har du kommit hit för att hitta lösningar, men kanske finns lösningen inom dig. Har du känslan av att något inte stämmer i ditt liv, så är psykoterapi ett bra sätt att komma vidare. Sök efter legitimerade terapeuter på Gula Sidorna eller få hjälp här.


 •  
  ´
    Mer om bantningsläkemedel   


  SJÄLVHJÄLP:
  » Xenical
  Omtalat preparat som förhindrar 30 procent av fettet du äter att tas upp av kroppen. Tillsammans med god kosthållning är det ett effektivt sätt att gå ned i vikt.
  » Läs mer
  » Allt om Xenical
  » Svenska Fass om hur du ska använda Xenical

  » Reductil
  Preparat som sänker aptiten och dessutom håller förbränningen på normala nivåer - trots att du äter mindre.
  » Mer om Reductil

  » Patient-FASS om Reductil


  MER INFORMATION:
  Bra, överskådlig sida om fetma som hälsoproblem. » Netdoktor.