Inte fel att spara barnens stamceller

Från 1 september erbjuder det svenska företaget Cellaviva föräldrar som får barn att spara och frysa ner stamceller från barnets navelsträng. De mediala reaktionerna har som väntat haft en negativ ton. Gemensamt för dem är att man utgår från dagens situation där nyttan är begränsad, men föräldrar tänker själva och inser att framtiden kan bjuda på något helt annat.

Läkare som kallar det geschäft och journalister som hänvisar till nationella navelsträngsblodbanken har antingen dålig fantasi eller hoppas bevara en tyvärr obsolet samhällsgemenskap där staten ska tillgodose allas behov. Hänvisningarna till en övertro på stamceller och bristande vetenskaplig underbyggnad är korrekta i dag, men det kommer troligen att se helt annorlunda ut om 10, 20, 70 eller 100 år. Då kan de sparade stamcellerna lindra mycket smärta och leda till många fler friska år.

Den nationella banken kommer bara att bidra med celler om du är svårt sjuk, och det finns ingen garanti då heller. Om det visar sig att man om 20 år till exempel kan stärka sitt immunsystem genom en behandling med stamceller så behöver du kunna använda egna. Om en förälder väljer att satsa 25000 på att spara barnets stamceller istället för att sätta in dem på ett fondkonto eller åka till kanarieöarna, så är det ett helt adekvat övervägande.

stem-cell-163711_640

 

Tagged with:

Lämna en kommentar