Lev länge nog för att leva för evigt

Dokumentärfilmaren Morgan Spurlock (känd från McDonaldsfrosseriet i Super Size Me) gör en serie minidokumentärer för CNN om företeelser i nutiden. Tidigare i år kom ett avsnitt om ”extrem livsförlängning” dvs den rörelse i USA som satsar stort efter devisen ”Live long enough to live forever”.

För dem handlar det om att hålla sig vid liv tills nya teknologier kommer som ger dem ytterligare år. Till sist går utvecklingen snabbare än åldrandet och de hoppas komma i ett läge där de kan leva för evigt. Personligen tror jag att flera effektiva medicinska tekniker att skjuta upp åldrandet kommer under de närmaste decennierna. ”För evigt” är däremot ett knepigt begrepp som Elixir härmed lämnar därhän.

I Morgan Spurlocks lätt ironiska men samtidigt ärligt intresserade dokumentär får vi en rejäl genomgång av fenomenet och i praktiken är metoderna i dag precis de som denna sajt propagerar för. Videon är därför intressant för alla som vill göra något extra för att leva länge. Och Morgan Spurlock verkar själv ha blivit en ”believer”. Se dokumentären här:

Sugen på mer? Rörelsen Spurlock trampar in i är intimt med förknippad tänkaren Ray Kurzweil som sprider idéer om en kommande så kallad teknologisk singularitet där människorna (de som lever) i samarbete med maskiner får gudalika förmågor i slutet av 2040-talet. Många tror på Kurzweil. Han jobbar i dag för Google med att skapa artificiell intelligens. I dokumentären nedan speglas Ray Kurzweil, singulariteten och hans 150 dagliga piller med kosttillskott.

Vad tycker du om den här rörelsen? Verklighetsfrånvända tomtar eller människor som ser vad som väntar runt hörnet? Kommentera gärna.

One Response to “Lev länge nog för att leva för evigt”

  1. Jag minns inte, att jag ne5gonsin varit re4dd ff6r df6den. Det beror kanske till en del pe5,att jag som barn ve4xte upp i en by, de4r df6den inte gf6mdes undan. Ne4r ne5gon hadedf6tt, sameldas alla i byn ockse5 barnen i den avlidnas hem ff6r att sjunga ut den df6da.Vi blev vana att se df6da i deras kista och vid att det var en naturlig del av livet.Under en senare del av mitt liv, har jag ne5gra ge5nger haft tillfe4lle, att bekanta mig medden andliga kropp vi alla har. En eftermiddag lade jag mig ff6r att vila ett tag ochsomnade. Plf6tsligt vaknade jag och me4rkte att jag befann mig pe5 Hagne4s torg iHelsingfors. Jag var pe5 spe5rvagnsperrongen med ryggen mot centrum. Mitt med-vetande visste, att jag just hade lagt mig i min se4ng hemma, och jag ff6rundrades f6verhur jag nu var i H:fors. Jag me4rkte ockse5 att jag inte gick som vanligt utan sve4vade frame5t. Ne4r jag for frame5t, me4rkte jag att me4nniskorna inte se5g mig ff6r de gickne4stan rakt igenom mig. Jag sve4vade f6ver gatan och tittade in i ett skyltff6nster.De4r fanns utste4llt fina herrkostymer. Vad finns bakom hf6rnet ? te4nkte jag, och se5plf6tsligt var jag de4r, utan att ens ha sve4vat fram. Sedan te4nkte jag: Om jag nuligger i min se4ng hemma hur skall jag komma tillbaka dit? Och plf6tsligt stod jagvid sovrumsdf6rren och se5g mig sje4lv ligga i se4ngen. Om jag inte e4r df6d nu, hur skalljag komma tillbaka i min kropp ? te4nkte jag. Och se5 plf6tsligt var jag i min kropp,som ne5gra sekunder var litet stel, tills jag slog upp f6gonen. Le5ngt senare re5kade jag le4sa en bok, de4r det bere4ttades, att me5nga me4nniskor har haft dylika utanff6r kroppen upplevelser . Och att man i Sovjetunionen tom. tre4nat soldater i detta, att bli medveten under sf6mnen, ff6r att ge5 in pe5 fientligt omre5de och spionera!Jag har varit tacksam ff6r denna och andra upplevelser jag haft utanff6r min kropp.Det har bevisat ff6r mig, att vi har en andlig kropp som e4r oberoende av det lillabo, de4r den har sin hemvist under ett me4nniskoliv. Och det har gjort mig meranyfiken pe5, att ta reda pe5 varff6r vi har valt att komma hit och uppleva detta liv.

Lämna en kommentar