Att gå ner i vikt ger längre liv

Det är helt klarlagt att övervikt leder till sjukdomstillstånd och dessutom accelererar åldrandet på cellulär nivå. Däremot har det länge varit en ”sanning” att äldre människor som väger mer lever längre. Men så är det faktiskt inte visar en ny studie.

Studien har sammanställt mängder av andra studier och kunnat visa att normalviktiga äldre lever längre. Den troliga orsaken till tidigare uppfattningar är att den viktförlust som är kopplad till sjukdomar fått spela en roll. Det är alltså inte fel att aktivt gå ner i vikt även om man är äldre. Eller som bloggaren bakom Fight Aging skriver:

If you want the best odds of living a healthy life for as long as possible, then don’t allow yourself to become fat. It is a choice, and one that you can avoid or reverse with sufficient exercise of willpower.

Att prata om vilja och övervikt är dock inte speciellt effektivt. Det är meningslöst att med viljestyrka som enda vapen gå in i ett krig mot den matmaskin som miljarder års evolution har gjort oss till. Att gå ner i vikt handlar om att spela med, men samtidigt lura drifterna in i en annan livsstil, förändra förhållandet till mat och motion och kanske hitta nya stigar i livet att vandra på. I vissa fall kan läkemedel hjälpa till med denna omläggning.

Tagged with:

Lämna en kommentar