Ännu ett lovande preparat

Preparaten som påverkar åldrande kommer på rad nu. Med ökad datakraft hittar forskarna allt fler samband. Men för att resultaten ska ha relevans för dig och mig måste ytterligare ett steg av utveckling och anpassning tas.

Den senaste kemiska föreningen i nyhetsflödet som visat sig bromsa åldrandet är Allantoin. Möss som får Allantoin lever en femtedel längre. Varför? Forskarna bakom studien spekulerar i att ämnet påverkar kroppen på ungefär samma sätt som kalorirestriktion.

Allantoin är ett vanligt ämne i hudkrämer av olika slag och gör bland annat huden mjukare. Men för att nå de cellulära effekterna måste ämnet intas. Vallört är en klassisk medicinalväxt som innehåller allantoin. De preparat som innehöll vallörtsextrakt har dock förbjudits eftersom det finns andra ämnen i vallörtens rot som inte har ansetts säkra.

Poängen med att redovisa nya ämnens inverkan på åldrandet är inte att du ska inta dem bara sådär. Men det visar på att utvecklingen går allt snabbare. Mycket tyder på att utvecklingen är exponentiell och om 20 år kan vi ha metoder som inverkar så starkt på ditt åldrande att du inte riskerar att dö av det längre.

Förutsatt att den tekniska utvecklingen inte möter motstånd. Och det hänger på att demokratiska och civiliserade krafter är mobiliserade.

Tagged with:

Lämna en kommentar