AI kommer att behandla dig

Inget överträffar en läkare som kan skapa känslomässig kontakt och har så mycket erfarenhet att hen med hjälp av intuition kan komma fram till rätt diagnos och behandling. Men sådana läkare växer inte på träd och räcker på långt när inte för alla som vårdbehövande.

Därför är det mycket positivt att artificiell intelligens faktiskt kan möta en hel del av den efterfrågan gradvis de närmaste åren. Du som tänker att detta bara är sci-fi – läs detta. Och här har Timbro gjort en seriös genomgång av läget – ”Nätläkare är bara början”.

Inom inte allt för lång tid kommer vi antagligen ha en AI som jobbar dygnet runt, besitter enorma kunskaper, skaffar sig en slags intuition och kanske till och med erbjuder något som kan skapa en känsla av empati och omtanke hos vårdtagaren. Betänk att vi känner för maskiner om man bara trycker på rätt känsloknappar.

Vi behöver hjälp av ny teknologi eftersom vi har en sitution i Sverige där vården inte fungerar för alla. Och så har det varit länge nu. Låt mig ta ett exempel från mitt eget liv där även en enklare AI hade gjort skillnad.

Jag har under några år likt många andra ätit extra D-vitamin under vintern. För några år sedan fick jag utslag i form av prickar i ansiktet. Det liknade lättare Rosacea, men kändes inte så allvarlig att det var värt att stånga sig in i vården.

Förra året tog mina D-vitamintabletter slut och jag missade att köpa nya. Då märkte jag att ”Rosacean” försvann. Jag började sedan äta igen för att se effekten: mycket riktigt, utslagen återkom.

Givetvis vänder man sig då till den kunskapsbanken Google. Det första som kom upp var en fråga till en läkare på Netdoktor. En olyckssyster hade upptäckt samma sak och frågade nu hudläkaren på sajten om det kunde finnas ett samband. Lägg märke till läkarens korta, meningslösa och nästan dumförklarande svar “svårt att tänka mig det”.

Givietvis borde man som läkare formulera sig utifrån att kroppen är en komplex organism och att det är mycket vi inte vet. Kanske något i stil med ”Jag har inte hittat några studier om detta, men om du själv upplever en förbättring så är det positivt och något att ta fasta på”.

Dessutom… Det finns det flera studier som visar ett samband mellan D-vitamin och Rosacea. Det fanns när frågan ställdes och de har bara blivit flera. Om läkaren bara hade orkat slå i PubMed några sekunder hade han hittat några av dessa.

Snart sitter vi med en artificiell intelligens som “förstår” våra frågor, som kan ge råd baserat på vetskap om alla studier som någonsin publicerats, som är självlärande och tar till sig feedback från miljarder användare. Om vi dessutom formar den till att aldrig ge dumförklarande ickesvar, att alltid trycka på empatiknappar och att alltid skicka vidare osäkra fall till de duktiga läkarna. Då sitter vi på något väldigt bra som kan revolutionera sjukvården.

AI kommer aldrig att införas av landstingens patetiska tjänstemän som drivs av maktpositionering, eller ministrar som dygdsignalerande Annika Strandhäll, vars prio är samspelet med den självutnämnda domarkåren inom media. AI inom vården kommer att smyga sig på underifrån. Kanske kommer det att handla om att samma AI kopplas upp mot mängder av mindre privata satjer världen över. Då kommer det att hända saker. Snabbt.

One Response to “AI kommer att behandla dig”

  1. Ett svar till ’Det har jag svårt att tänka mig’ är, att det förstår jag mycket väl.

    Vad är egentligen orsaken, till att (alltför många) läkare är så dåliga på att våga säga något om komplexa samband? Varför görs så många missar? Prestige, pengar, slutledningsförmåga?

Lämna en kommentar