Adipotide – ny variant av bantarmedicin

Den än så länge experimentella substansen Adipotide kan komma att bli ett rejält genombrott i kampen för att hitta ett verksamt läkemedel mot fetma.

Denna gång handlar det inte några försök att stävja hungerkänslor eller förhindra fettupptag. Nej, nu handlar det om att döda fettceller inifrån och på så sätt ta bort slutprodukten av för mycket mat och för lite motion.

Det är ett genialiskt forskarpar som ligger bakom upptäckten av Adipotide. De jobbar med att försöka döda cancerceller genom att skära av näringstillförseln till just dem utan att påverka omrkingliggande vävnad. I arbetet kom de fram till ett sätt att störa ut fettcellers upptag av näring ur blodet och var smarta nog att inse behovet av denna upptäckt. En bra genomgång av arbetet med Adipotide hittar du här.

Än så länge har man testat medicinen på möss och apor – med stor framgång. De gick ner i vikt, rätt fett försvann (från exempelvis magen) och insulinkänsligheten ökade.

Vi får se  hur det går, men Adipotide visar att utvecklingen accelererar. Inom några år kommer det att finnas effektiva läkemedel. Sen kan man tycka att det är sjukt att människor som äter dåligt kan ta ett piller, spola ut de överflödiga fettcellerna med urinen och fortsätt äta fel och sitta stilla.

Min reflektion kring detta är att det troligen är mycket enklare att få kraft att förändra vanor utan en massiv övervikt som spär på problematiken. En sån här medicin kan hjälpa även på längre sikt om den visar sig fungera på människor.

One Response to “Adipotide – ny variant av bantarmedicin”

Lämna en kommentar