23andMe och Du

Efter en tids klammeri med amerikanska läkemedelsverket är nu bolaget 23andMe tillbaka. VD:n Anne Wojcicki var till och med på Sverigebesök nyligen för att sprida möjligheten till svenskar.

Ett gentest går loss på dryga 1500 kronor och är givetvis en underhållande och intressant känn-dig-själv-kurs. Bara det att du får veta om du är överkänslig mot 12 vanliga läkemedel är värdefull information. Du får också veta om du bär på sjukdomsrisker som kan drabba dig eller eventuell avkomma och en mängd egenskaper som du visste, eller inte visste, att du hade.

Du får också ”fakta” som är felaktiga. Att en gen finns betyder nämligen inte att den är aktiv. Över hela ditt genom svävar epigenetikens ande, som sätter på och stänger av gener. Epigenetiken är till stora delar outforskad, men öppnar till exempel för att sätta på gener som håller dig frisk och stänga av de som sänker dig med åren.

Möjligheten att sedan köra sina data i tredjeparts-tjänster på nätet ger dig massor av mer information att fundera över. För dig som vill maximera hälsan genom att anpassa livsstilen till dina förutsättningar är tjänsten 23andMe självklar. Men som sagt. Ta alla nyheter om dig själv med en nypa salt. Kroppen är en komplex maskin som inte så lätt låter sig avläsas.

Läs mer om testet

annew

Tagged with:

Lämna en kommentar